”ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΘΝΟΣΤΕΓΗ” ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΣΥΡΟΜΕΝΑ ΘΕΡΜΟΔΙΑΚΟΠΤΟΜΕΝΑ
April 5, 2010
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ
April 21, 2010
ΣΥΡΟΜΕΝΑ ΘΕΡΜΟΔΙΑΚΟΠΤΟΜΕΝΑ
April 5, 2010
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ
April 21, 2010

”ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΘΝΟΣΤΕΓΗ” ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Χρηματοδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, με ευνοϊκούς όρους, παρέχει η Εθνική Τράπεζα στηρίζοντας αλλά και διευρύνοντας το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον”, το οποίο αφορά κατ’ αρχάς 100 χιλιάδες νοικοκυριά. Η Εθνική ενισχύει γενικότερα την «πράσινη» ανάπτυξη, έχοντας ήδη χρηματοδοτήσει επενδύσεις συνολικής αξίας 1,44 δισ. ευρώ. Οι πρωτοβουλίες της τράπεζας παρουσιάστηκαν από τον δ/νοντα σύμβουλο κ. Απόστολο Ταμβάκη, σε εκδήλωση στην οποία παρέστη η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος.

Συγκεκριμένα, η ΕΤΕ συμμετέχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως θα καταρτιστεί στις λεπτομέρειές του από το αρμόδιο υπουργείο, με το πρόγραμμά της «Ενεργειακή Εθνοστέγη». Όταν διατυπωθεί η τελική μορφή των σχετικών ρυθμίσεων, θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΤΕ όσα νοικοκυριά θελήσουν να αξιοποιήσουν τα προνόμια του προγράμματος για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών τους, καθώς και όσοι μηχανικοί χρειαστούν κεφάλαια κινήσεως για την απαιτούμενη ρευστότητα της επιχείρησής κατά τη φάση υλοποίησης των έργων ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων.

Τι προβλέπει το «Ενεργειακή Εθνοστέγη»

Στο πρόγραμμα «Ενεργειακή Εθνοστέγη» μπορεί να συμμετάσχει κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου, χωρίς προϋποθέσεις ηλικίας κτηρίου ή ύψους εισοδήματος των ιδιοκτητών του, με ευνοϊκούς όρους. Ειδικότερα, το επιτόκιο θα είναι χαμηλότερο από 4% και θα παρέχεται δυνατότητα για 12μηνη περίοδο χάριτος για την καταβολή του κεφαλαίου.

Θα χρηματοδοτείται έως και το 100% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού. Η διάρκειά του θα είναι έως 5 έτη με εμπράγματες εξασφαλίσεις και το επιτόκιο θα είναι μικρότερο από το τρέχον επιτόκιο καταναλωτικών δανείων της ΕΤΕ κατά 3%. Για τα δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις η διάρκεια φτάνει έως και 15 έτη, με επιτόκιο βασισμένο στο Euribor και μικρότερο από το τρέχον επιτόκιο των επισκευαστικών δανείων της ΕΤΕ κατά 100 μονάδες βάσης.

Η προϋπόθεση για την τελική εκταμίευση των σχετικών δανείων θα είναι η ολοκλήρωση αλλά και η πιστοποίηση αυτών των έργων από τους ενεργειακούς επιθεωρητές. Παράλληλα, εξασφαλίζεται η ενδιάμεση χρηματοδότηση για τους μηχανικούς, οι οποίοι θα χρειασθούν βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση προκειμένου να υλοποιήσουν τα σχετικά έργα ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων (σε συνδυασμό με το πρόγραμμα με τους μηχανικούς – μέλη του ΤΕΕ που έχει ανακοινώσει η ΕΤΕ).